Românii iau atitudine – pentru demnitate, respect și un viitor mai bun pentru țara lor

[Every now and then I’ll have posts in Romanian]All generations coming out to support good governance in Romania and stop the RMGC project

            În jurul lumii, cetățenii încep să ia din ce în ce mai multă atitudine împotriva autoritarismului, împotriva abuzului de putere larg-răspândit la nivelul oficialilor aleși, alături de proasta guvernare și încep să ceară politici raționale de care să beneficieze nu doar o mână de oameni sau câteva corporații străine. Strâns legate de acestea sunt cererile de a pune capăt corupției și necesitatea de a trata cetățenii cu respect. România este cel mai nou front în această mișcare globală pentru o bună guvernare, democrație și demnitate, iar poporul român este cel care – prin creativitate, solidaritate și devotament – ia atitudine, trăgând la răspundere guvernul său și cerând un viitor mai bun pentru țara sa.

            România este o țară cu o cultură extraordinară, frumuseți naturale incredibile și o istorie bogată, deși deseori tragică. Mulți oameni care au căutat dincolo de titlurile știrilor din străinătate și au avut oportunitatea de a călători în această țară s-au îndrăgostit foarte repede de ea. Din nefericire, căldura, cultura, ospitalitatea și energia uimitoare, inovația și creativitatea acestei țări sunt mult prea rar întâlnite în străinătate.

            Acasă, de aproape 20 de ani, cetățenii români au trecut prin diverse perioade de proastă guvernare și corupție larg-răspândită. Chiar și după aderarea la Uniunea Europeană, în multe părți ale țării, serviciile de bază și infrastructura lipsesc, în timp ce pentru copiii din zonele rurale și zonele urbane sărace, sistemul educațional se prăbușește la nivel elementar și secundar. Milioane de români au plecat în străinătate pentru a munci.

Totuși, aceasta este doar o parte din imaginea de ansamblu. Cetățenii, oamenii din fiecare pătură a societății, se luptă cu ceea ce se întâmplă în țara lor, în societatea lor și în viețile lor, încercând să găsească un sens. Deși nu a existat niciodată un dialog răspândit, deschis și inclusiv la nivelul țării – despre ceea ce s-a întâmplat în România, despre ceea se întâmplă acum și despre ce fel de societate, ce fel de țară vor oamenii în viitor – mii de discuții încep să apară de-a lungul țării. Discuții – și măsuri.

Încet – și ca rezultat al implicării multora, de la artiști, la organizații ale societății civile, de la antreprenori, la uniuni, jurnaliști și alții – românii încep să-și dea seama că pot construi un viitor mai bun. Și că totul depinde de ei înșiși pentru a face aceasta.

Oricine a petrecut timp în România a dat peste un popor primitor și minunat. Un popor inteligent, integru și activ, o țară în care expresia artistică și culturală se dezvoltă și înfloresc, în care organizațiile societății civile – câteodată în contexte dificile – sunt active și se implică. Deși guvernarea este deseori, per ansamblu, slabă sau groaznică, sunt mulți – de la autoritățile locale, la ministerele naționale – care fac tot ceea ce pot pentru a aborda provocările specifice și a îndrepta lucrurile în țară. Per ansamblu, este o țară care în mod sigur se dezvoltă – prin energia, creativitatea, inovarea, speranța și munca din greu a poporului său. Totuși, golul cel mai bătător la ochi este absența continuă a integrității și a bunei guvernări transparente din partea liderilor politici ai țării.

Este de datoria noastră… părinți, artiști, antreprenori, studenți, muncitori, lideri politici, cetățeni ai țării.

Asta e ceea ce face atât de importante recentele demonstrații care au loc de-a lungul țării. Nucleul campaniei „Salvați Roșia Montană” („Save Roșia Montană”) este derulat de mai bine de un deceniu. Obiectivul său principal este protejarea frumuseții istorice și naturale ale Roșiei Montane, pe care Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), deținută majoritar de compania  canadiană Gabriel Resources Ltd, caută să distrugă, prin exploatarea de mine deschise la scară largă (inclusiv folosirea cianurii pentru extragerea aurului). Proiectul RMGC are un istoric uimitor de corupție, mituire a jurnaliștilor pentru promovare pozitivă, „influențarea” liderilor politici, precum și neputința de a respecta standardele legale de mediu naționale și internaționale. În vreme ce multe dintre aceste greșeli din trecut au fost oarecum abordate, afișarea uluitoare a aroganței, a lipsei de respect pentru oamenii țării, abuzul exagerat și corupția, au făcut ca RMGC și Gabriel Resources Ltd să nu mai fie bine-veniți în țară.

Pentru acest motiv, precum și sătui și dezgustați de afișările continue de incompetență, aroganță și lipsa unei bune guvernări de bază din partea elitei lor politice, românii din toate păturile sociale, de orice profesie și convingeri politice, au ieșit în stradă și au recurs la mijloacele media pentru a protesta și a se opune măsurilor recente ale guvernului de a derula proiectul. Cererile lor sunt deopotrivă simple și profunde:

  • Să fie tratați cu respect de liderii politici aleși pentru a servi poporul;
  • Să apere moștenirea naturală și culturală a României;
  • Să construiască o țară mai bună;

La demonstrațiile de la 1 septembrie au participat zeci de mii de români, care au ieșit în stradă, în orașe și în sate în toată țara. Puteau fi văzuți părinți cu copii, mame însărcinate cu copii nenăscuți în pântece, dorind să protejeze moștenirea țării pentru generațiile viitoare. Oamenii își plimbau câinii. Bunici și trecători s-au alăturat. Important, totuși: fiecare a știut pentru ce era acolo. Aceștia sunt oameni, bine informați, care fac o alegere – și exprimă o cerere. O alegere de a deveni implicați, de a lucra pentru ceva mai bun în țara lor, de a-i trage la răspundere pe oficialii aleși, de a-i opri pe RMGC și Gabriel Resources Ltd în țara lor. O cerere de a fi tratați cu respect.

România își găsește drumul. Conversațiile – odinioară – pline de plângeri, cinism și disperare, se transformă în discuții între oameni despre ceea ce fac ei și despre ceea ce vor să facă. Speranța devine vizibilă pe zi ce trece, prin noi afaceri,  noi evenimente culturale și noi inițiative. De către oameni care aleg să-și trăiască viețile în mod diferit – să fie schimbarea pe care vor să o vadă în țara lor și în lume. Poporul român a decis să ia atitudine. Duminica aceasta zeci de mii de oameni au fost pe străzi. Duminica viitoare vor fii zeci de mii mai mulți. Țara s-a săturat de abuz, corupție și incompetență în rândul liderilor politici. Din fericire, ea are o bogăție incredibilă, care constă în milioanele de cetățeni, care acum se implică în construirea unui viitor mai bun – pentru ei înșiși și pentru generațiile care vor urma.

Oameni din lumea întreagă, alăturați-vă românilor în lupta pentru mediu și demnitate – „România, suntem alături de tine! Salvați Roșia Montană!”

În Aarhus și Copenhaga, Danemarca; Amsterdam și Maastricht în Olanda; Berlin, Bonn, Munich și Freiburg în Germania; Bruxelles, Belgia; Budapesta, Ungaria; Chișinău, Republica Moldova; Fair Isle și Londra, Marea Britanie; Geneva, Elveția; Helsinki, Finlanda; Madrid, Spania; New York și Washington, SUA; Praga, Cehia; Varșovia, Polonia; Vilnius, Lituania; Oslo, Norvegia, și oriunde altundeva, zeci de mii de oameni s-au alăturat pentru a sprijini poporul român și Roșia Montană, în demersul lor pentru demnitate și bună-guvernare și opoziția față de practicile abuzive și exploatative ale Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) și Gabriel Resources Ltd (Canada).

„Aur murdar”, de Der Spiegel

http://www.spiegel.de/international/europe/romanian-mine-a-symbol-of-new-push-for-resources-in-europe-a-896857.html

 

„În cazul în care mina este oprită, va fi o victorie pentru mediu împotriva tuturor sorților. Alături de numărul crescând al grupurilor din întreaga Europă care luptă pentru cauze similare împotriva giganților minieri, exemplul României ar stabili precedentul pentru ceea ce poate fi obținut chiar și prin cele mai limitate mijloace.

Este întocmai această perspectivă cea care l-a motivat pe Victor Boștinaru să lupte de-a lungul anilor. „Acesta este un proiect de pionierat. Dacă nu-l oprim, cine știe ce va însemna pentru viitorul mineritului de aur.”

Alte zeci de mii de oameni se alătură

Duminica viitoare, 8 septembrie, alte zeci de mii de oameni se vor alătura într-un al doilea șir de demonstrații și celebrări pentru România care vor avea loc peste tot în țară. Oamenilor din lumea întreagă, cărora le pasă de mediu, Drepturile Omului și buna guvernare, sunt rugați de asemenea să-și facă auzite glasurile, să se alăture și să ceară  Parlamentului României să oprească proiectul RMGC și Gabriel Resources Ltd (Canada) în Roșia Montană.

Notă din partea autorului: Kai Brand-Jacobsen

Am extraordinara plăcere și onoare de a locui în România de aproape 12 ani. O consider casa mea. A fost însuflețitor să văd ieri bucuria, angajamentul și dedicarea și implicarea a mii de oameni aici în Cluj, și să văd fotografii ale unor evenimente similare în București, de-a lungul Europei și în întreaga lume. Oamenilor din România: aceasta e o țară minunată. Voi sunteți oameni minunați. Aveți dreptul să luați atitudine: pentru voi înșivă, pentru un viitor mai bun, pentru viața și societatea pe care le doriți. Nimeni nu vă poate lua aceasta – decât voi înșivă. Iar dacă într-adevăr luați atitudine, vă veți alătura altor zeci de mii și, ulterior, altor milioane. Alături de oameni care cred și vor un viitor mai bun pentru această țară – și care vor ca oficialii guvernamentali și deputații aleși să-și folosească timpul astfel încât să servească interesului României, și nu intereselor abuzive și ilegitime ale unei companii miniere străine. Pentru voi, pentru copii voștri și pentru nepoții voștri, veniți în stradă pe data de 8 septembrie. Aduceți prieteni, vecini, bunici, copii. Chiar dacă nu ați mai participat la o demonstrație publică, alăturați-vă acum și luați parte la scrierea viitorului țării voastre. Și… vă mulțumesc, pentru ultimii – mai bine de – 12 ani, pentru că m-am îndrăgostit de țara voastră și pentru multe altele care vor urma.

Leave a comment